با وجود وعدههای مکرر درباره ارتقای کیفیت نان، آنچه امروزه به دست مردم میرسد، نانی بیرمق، سبک و کمارزش است. طرح اختلاط گندمهای مرغوب و نامرغوب پیشرفتی نداشته، نان کامل به حاشیه رانده شده و در نانواییها نانی پخته میشود که نه رنگ دارد، نه طعم، نه خاصیت.
به گزارش فارس، ساعت ۷ صبح، صف نانوایی در محلهای از جنوب غرب تهران شکل گرفته، اما چهره مردم خوشحال نیست. بوی نان تازه به مشام نمیرسد، بیشتر بوی خمیر نیمپز و گاهی سوخته است. «قبلاً نان داغ میخوردیم، الآن باید نان رو روی بخاری بگذاریم تا نرم بشه!» این را خانم نظری، یک مادر خانهدار میگوید و ادامه میدهد: «هم بیکیفیته، هم زود بیات میشه، تازه قیمتش هم رفته بالا.»در اکثر موارد نان کمحجم و توخالی پخته میشود.بوی جوششیرین در نان محسوس است.رنگ نانها به جای طلایی، بیشتر مایل به قهوهای سوخته است.میزان سبوس در آرد بسیار پایین و حتی نزدیک به صفر است.در همین رابطه، آقای حیدری، نانوای باسابقهای با ۲۵ سال تجربه، گلایه میکند: «آردی که به ما میدن کیفیت نداره، پختش سخته. مجبوریم برای ور آمدن نون از جوششیرین استفاده کنیم. ولی مردم انتظار نان خوب دارن؛ چیکار کنیم؟»در سالهای گذشته، طرح اختلاط گندم با هدف افزایش کیفیت آرد اجرا شد، اما بنا بر گزارش منابع آگاه در اداره غله، این طرح بهدلیل ضعف زیرساختها و نبود کنترل کیفی مؤثر، عملاً متوقف شده است. سبوس گندم ها را برای تغذیه دام میتراشند و آنچه برای نان مردم باقی میماند، محصولیست با کمترین ارزش تغذیهای.از سوی دیگر، علیاکبر رضایی، متخصص تغذیه، تأکید میکند:«نان بدون سبوس، تنها نشاسته خالص است؛ در واقع قند سادهای که سریع جذب میشود و نهتنها سیرکننده نیست بلکه قند خون را هم بالا میبرد. حذف سبوس از آرد یعنی حذف فیبر، و این باعث یبوست، مشکلات گوارشی، چاقی و حتی دیابت در بلندمدت میشود.»
آمار رسمی وزارت بهداشت نیز نشان میدهد در یک دهه گذشته، بیماریهای گوارشی در مناطق کمبرخوردار با مصرف بالای نان، رشد چشمگیری داشته است. با این حال، نان کامل – که در بسیاری از کشورها جایگزین نان سفید شده – همچنان در ایران مهجور است و حتی بسیاری از نانوایان آموزش پخت آن را ندیدهاند.در نهایت، این پرسش همچنان بیپاسخ مانده: چرا نانی که قرار است "قوت غالب مردم" باشد، روز به روز از سفرهها تهیتر میشود؟تا کی مردم باید پول نان خوب بدهند اما نانی بگیرند که سلامتشان را تهدید میکند؟
در این میان رئیس اتحادیه نانوایان حجیم و نیمه حجیم گفت: طی روزهای اخیر، خرید آرد نوع ۳ و ۶ در سامانه متوقف شده است. باشگاه خبرنگاران جوان؛ آزاده محبی - محمدجواد کرمی رئیس اتحادیه نانوایان حجیم و نیمه حجیم از توقف عرضه آرد در سامانه خبر داد و گفت: از چهارشنبه بعدازظهر سامانه آرد نوع ۳ و ۶ قطع شد که براین اساس توزیع آرد در سطح کشور متوقف شد.
به گفته وی، با توقف عرضه آرد از طریق سامانه، نانوایان حجیم و آزادپز سنتی، کارخانجات ماکارانی و صنایع آرد بر امکان خرید ندارند که براین اساس تولید متوقف شد. کرمی ادامه داد: سامانه برای فروش آرد و گندم به کارخانه های ماکارانی، قنادی و صنایع آرد بر بسته شده است که این امر آسیب جدی به تولید می زند.رئیس اتحادیه نانوایان حجیم و نیمه حجیم گفت: علی رغم آنکه امکان تصمیم گیری در خصوص توزیع آرد نوع ۳ و ۶ در کوتاه ترین زمان وجود دارد، اما طی ۳ هفته اخیر سامانه دچار اختلال است که براساس آخرین جلسه و پیگیری صورت گرفته قرار است فردا در این خصوص تصمیم گیری شود.
به گزارش فارس، ساعت ۷ صبح، صف نانوایی در محلهای از جنوب غرب تهران شکل گرفته، اما چهره مردم خوشحال نیست. بوی نان تازه به مشام نمیرسد، بیشتر بوی خمیر نیمپز و گاهی سوخته است. «قبلاً نان داغ میخوردیم، الآن باید نان رو روی بخاری بگذاریم تا نرم بشه!» این را خانم نظری، یک مادر خانهدار میگوید و ادامه میدهد: «هم بیکیفیته، هم زود بیات میشه، تازه قیمتش هم رفته بالا.»در اکثر موارد نان کمحجم و توخالی پخته میشود.بوی جوششیرین در نان محسوس است.رنگ نانها به جای طلایی، بیشتر مایل به قهوهای سوخته است.میزان سبوس در آرد بسیار پایین و حتی نزدیک به صفر است.در همین رابطه، آقای حیدری، نانوای باسابقهای با ۲۵ سال تجربه، گلایه میکند: «آردی که به ما میدن کیفیت نداره، پختش سخته. مجبوریم برای ور آمدن نون از جوششیرین استفاده کنیم. ولی مردم انتظار نان خوب دارن؛ چیکار کنیم؟»در سالهای گذشته، طرح اختلاط گندم با هدف افزایش کیفیت آرد اجرا شد، اما بنا بر گزارش منابع آگاه در اداره غله، این طرح بهدلیل ضعف زیرساختها و نبود کنترل کیفی مؤثر، عملاً متوقف شده است. سبوس گندم ها را برای تغذیه دام میتراشند و آنچه برای نان مردم باقی میماند، محصولیست با کمترین ارزش تغذیهای.از سوی دیگر، علیاکبر رضایی، متخصص تغذیه، تأکید میکند:«نان بدون سبوس، تنها نشاسته خالص است؛ در واقع قند سادهای که سریع جذب میشود و نهتنها سیرکننده نیست بلکه قند خون را هم بالا میبرد. حذف سبوس از آرد یعنی حذف فیبر، و این باعث یبوست، مشکلات گوارشی، چاقی و حتی دیابت در بلندمدت میشود.»
آمار رسمی وزارت بهداشت نیز نشان میدهد در یک دهه گذشته، بیماریهای گوارشی در مناطق کمبرخوردار با مصرف بالای نان، رشد چشمگیری داشته است. با این حال، نان کامل – که در بسیاری از کشورها جایگزین نان سفید شده – همچنان در ایران مهجور است و حتی بسیاری از نانوایان آموزش پخت آن را ندیدهاند.در نهایت، این پرسش همچنان بیپاسخ مانده: چرا نانی که قرار است "قوت غالب مردم" باشد، روز به روز از سفرهها تهیتر میشود؟تا کی مردم باید پول نان خوب بدهند اما نانی بگیرند که سلامتشان را تهدید میکند؟
در این میان رئیس اتحادیه نانوایان حجیم و نیمه حجیم گفت: طی روزهای اخیر، خرید آرد نوع ۳ و ۶ در سامانه متوقف شده است. باشگاه خبرنگاران جوان؛ آزاده محبی - محمدجواد کرمی رئیس اتحادیه نانوایان حجیم و نیمه حجیم از توقف عرضه آرد در سامانه خبر داد و گفت: از چهارشنبه بعدازظهر سامانه آرد نوع ۳ و ۶ قطع شد که براین اساس توزیع آرد در سطح کشور متوقف شد.
به گفته وی، با توقف عرضه آرد از طریق سامانه، نانوایان حجیم و آزادپز سنتی، کارخانجات ماکارانی و صنایع آرد بر امکان خرید ندارند که براین اساس تولید متوقف شد. کرمی ادامه داد: سامانه برای فروش آرد و گندم به کارخانه های ماکارانی، قنادی و صنایع آرد بر بسته شده است که این امر آسیب جدی به تولید می زند.رئیس اتحادیه نانوایان حجیم و نیمه حجیم گفت: علی رغم آنکه امکان تصمیم گیری در خصوص توزیع آرد نوع ۳ و ۶ در کوتاه ترین زمان وجود دارد، اما طی ۳ هفته اخیر سامانه دچار اختلال است که براساس آخرین جلسه و پیگیری صورت گرفته قرار است فردا در این خصوص تصمیم گیری شود.